Na hlavný obsah

Heger: Michal Palkovič vezette válságmenedzsment irányítja az egészségügyet

Válságmenedzsment fogja irányítani az egészségügyi tárcát, Michal Palkovič első államtitkár vezetésével, aki az Egészségügyi Felügyeleti Hivataltól érkezik – jelentette ki Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter távozását követően Eduard Heger megbízott miniszterelnök.

Eduard Heger
Foto: TASR

Válságmenedzsment fogja irányítani az egészségügyi tárcát, Michal Palkovič első államtitkár vezetésével, aki az Egészségügyi Felügyeleti Hivataltól (ÚDZS) érkezik – jelentette ki Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter távozását követően március 2-án, csütörtökön Eduard Heger megbízott miniszterelnök.

Michal Palkovičot március 8-i ülésén nevezi ki a kormány, Róbert Babeľa államtitkárt váltja.

„Teljes mértékig élvezni fogja bizalmamat” – mondta Heger.

A válságmenedzsmentnek három héten belül kell bemutatnia a kormányfőnek a csúszásban levő projektek megvalósítási tervét.

Lengvarský távozásával kapcsolatban Heger azt mondta, teljesítette a küldetését. A mostani kihívások szerinte új módszereket és új vezetést igényelnek, mert az eddigi „kifulladt”.

„Ezért kértem megbízatása visszavonását” – tette hozzá.

Lengvarskýt a nem megfelelő kommunikáció miatt hibáztatja az egészségügyben bevezetett változásoknál, az orvosszakszervezettel folytatott tárgyalásokon, a kórházak digitalizálása során, a mentőállomások kiépítésekor, a gépjárműpark megújítása folyamán, és a Rázsochy kórház építésének előkészítésében.

„Éppen ezen kudarcok miatt vezettünk be válságintézkedéseket a tárcán belül, de mivel nem tapasztaltam változást az egészségügyi minisztérium menedzsmentje részéről, helyre kell tennünk a dolgokat” – jelentette ki Heger.

Visszautasította Lengvarský szavait, aki azt mondta, a körülmények miatt távozik, melyekért neki kellene vállalnia a felelősséget miniszterként. Káros közegről beszélt, amely tele van politikai korrupcióval és tapasztalatlansággal.

Lívia Vašáková, a kormányhivatal helyreállítási tervért felelős osztályának vezérigazgatója Lengvarský kijelentésének azt a részét cáfolta, hogy az egészségügyi tárca teljesített a legjobban a terv megvalósítása során.

„Épp ellenkezőleg, értékeléseink szerint pont, hogy az egyik problémás minisztériumról van szó” – hangsúlyozta.

A kormányfő leszögezte, hogy felépül Pozsonyban a Rázsochy kórház.

„Amit az ellenzék mond, csupán ijesztgetés” – jegyezte meg Heger.

Vašáková közölte, hogy az egészségügyi minisztériumban nem volt meg minden szükséges információ ezzel a projekttel kapcsolatban, és a következő napokban mindent ellenőriznek.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban