Na hlavný obsah

Lengyelország kiutasította a fehérorosz katonai attasét

A fehérorosz katonai attasé a közeli napokban elhagyja Lengyelországot – közölte csütörtökön Lukasz Jasina, a varsói külügyminisztérium szóvivője.

Lengyelország kiutasította a fehérorosz katonai attasét
Foto: TASR

Az esetet az előzte meg, hogy Minszk hétfőn bejelentette a Hrodna (Grodno) városában működő lengyel főkonzulátus két munkatársának, valamint a lengyel határőrség egy összekötő tisztjének kiutasítását.

Az utóbbi években egyre jobban erősödő lengyel-fehérorosz feszültség legújabb fejezete azzal kezdődött, hogy február 9-én a fehérorosz bíróság nyolc év szigorított fegyházra ítélte Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezetőt.

Lengyelország egy nappal később „komoly biztonsági államérdekre” hivatkozva felfüggesztette a forgalmat a Bobrowniki lengyel-fehérorosz közúti határátkelőn. Minszk erre az említett három lengyel diplomata kiutasításával reagált. A fehérorosz és a lengyel fél további, a másik ország fuvarozóinak mozgását érintő válaszlépései gyakorlatilag megbénították a tehergépkocsi-forgalmat a közös közúti határátkelőkön.

Az esetnek külön pikantériát ad, hogy Lengyelország a napokban műszaki zárat létesített a lengyel-fehérorosz határon és a kalinyingrádi határszakaszon is. Valamint az a nemrég ismertté vált dokumentum, ami még az orosz-ukrán konfliktus előtt született. Ebben az orosz tervek között az is szerepel, hogy Beloruszt fokozatosan és visszavonhatatlanul bekebelezi az Oroszország és így egy új és hosszabb határszakasz jön létre az Európai Unió és Oroszország között.

(MTI/Patria)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban