Na hlavný obsah

A polgárok szavazó joga elsősorban jog, és nem kötelesség

A pénzügyi motiváció a választásokon való részvételért ellentétes a demokratikus igazgatással - véli Világi Aneta politológus.

A polgárok szavazó joga elsősorban jog, és nem kötelesség
Foto: TASR

A polgárok szavazó joga elsősorban jog, és nem kötelesség. Véli Igor Matovic javaslatával kapcsolatban a Peter Kresák politológus és Peter Kresák alkotmányjogász. Mindketten azokra a negatívumokra hívták fel a figyelmet, amik abból adódhatnak, ha a választásokon való részvételért a polgárok pénzt kapnának, ahogy azt Matovic javasolja.

Világi Aneta politológus úgy véli, amennyiben valaki részt akar venni a közéleti kérdések igazgatásában, meg kell neki rá adni a lehetőséget, ám nem lenne helyénvaló, ha ezt követelnék tőle, sem az, ha ezért pénzbeli motivációt kapna, mert mindez ellentétes a demokratikus igazgatással.

Peter Kresák alkotmányjogász pedig úgy véli, a Velencei Bizottság, valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlata minden polgár szabad döntéseként értelmezi a választásokon való részvételt, ami a magánélet védelmének részét is képezi.

Ezért bármi módon figyelni a választásokon való részvételt, ami ennek szankcionálásával, esetleg megjutalmazásával járna, úgy lehet felfogni, mint az alapjogok és szabadságok megsértését. 

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban