Na hlavný obsah

Bejelentette lemondását Nicola Sturgeon

Lemondott posztjáról Skócia kormányfője. Nicola Sturgeon több mint 8 évig töltötte be az ott első miniszternek nevezett tisztséget. Indoklásában úgy fogalmazott: a skót függetlenség kivívásához olyan vezetőre van szükség, aki nála alkalmasabb a társadalmi ellentétek áthidalására.

Nicola Sturgeon skót első miniszter 2023. február 15-én, amint bejelenti lemondását a kormányfői posztról.
Foto: TASR/AP

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök 2023. február 15-én, szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy távozik tisztségéből.

Indoklásában úgy fogalmazott: a skót függetlenség kivívásához olyan vezetőre van szükség, aki nála alkalmasabb a társadalmi ellentétek áthidalására.

Nicola Sturgeon nyolc éve áll a skót kormány és a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) élén.

Távozási szándékáról szerdán először skót kormányilletékesek számoltak be a médiának, majd Nicola Sturgeon az edinburghi rezidenciájára összehívott sajtótájékoztatón személyesen is megerősítette a hírt.

Hozzátette: utódja hivatalba lépéséig tisztségében marad. Nicola Sturgeon elmondta: felkérte az Skót Nemzeti Párt illetékes bizottságát az új vezető megválasztásának előkészítésére és lebonyolítására.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban