Na hlavný obsah

Lengvarský felszólítja az egészségbiztosítókat, hogy hagyjanak fel a tisztességtelen biztosítási praktikákkal

Vladimír Lengvarský megbízott egészségügyi miniszter levélben szólította fel az egészségbiztosítókat, hogy hagyjanak fel mindazon tisztességtelen eljárásmódok alkalmazásával, amelyeket annak érdekében tesznek hogy új ügyfeleket szerezzenek.

Foto: TASR

Vladimír Lengvarský megbízott egészségügyi miniszter levélben szólította fel az egészségbiztosítókat, hogy hagyjanak fel mindazon tisztességtelen eljárásmódok alkalmazásával, amelyeket annak érdekében tesznek hogy új ügyfeleket szerezzenek maguknak.

Az egészségügyi tárca vezetője aggasztónak tartja, hogy a páciens érdekei helyett az üzleti cél kerül előtérbe. Szerinte a biztosítóknak a szolgáltatásnyújtásban kellene egymással versengeniük, nem pedig a biztosítottak számarányában – tájékoztatott az egészségügyi minisztérium kommunikációs osztálya.

A szaktárcavezető emlékeztetett arra, hogy tavaly több mint 180 ezer biztosított döntött úgy, hogy egészségbiztosítót vált. „A Szlovák Köztársaság Egészségügyi Felügyeleti Hivatala (ÚDZS SR) azonban a mai napig több száz panaszt jegyez olyan ügyfelektől, akikkel csalárd gyakorlat alapján, sokszor a tudtuk nélkül kötöttek biztosítást“ – mutatott rá Lengvarský. A miniszter szerint kérdéses, hogy átlátható, tisztességes ügyféltoborzás esetén is ugyanennyien biztosítót váltottak volna.

A pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért (ÚHP) csoportjának, illetve az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) elemzéseire is rámutatott, amelyek szerint az egészségbiztosítók összesen csaknem 6 millió eurót költenek évente toborzókra.

„Meggyőződésem, hogy egy biztosító minőségét nem a biztosítottak száma, hanem a szolgáltatások és azok színvonala, illetve a minőségi egészségügyi ellátás elérhetősége tükrözik. Az ezen tulajdonságokba való befektetést előnyösebbnek tartom, mint az azok javadalmazásába valót, akik gyakran törvénybe ütközően toboroznak ügyfeleket“ – zárta sorait a miniszter.

Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal 2022 októbere végén törvényellenes biztosítás gyanújával feljelentést tett. Az ügy állítólag mindhárom hazai egészségbiztosítót érinti.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban