Na hlavný obsah

A német védelmi miniszterrel is tárgyal a Ramstein formátum találkozóján Jaroslav Naď

Brüsszelbe utazott Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter a NATO-tagországok védelmi minisztereinek tárgyalására. Az ún. Ramstein formátum keretein belül a védelmi miniszterek megvitatják Ukrajna az orosz agresszióval szembeni védelmi igényeit.

Jaroslav Naď
Foto: TASR

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter (OĽaNO) február 14-én, kedden Brüsszelbe utazott a NATO-tagországok védelmi minisztereinek tárgyalására. Programja az ún. Ramstein formátum tárgyalásával veszi kezdetét, amelynek középpontjában az Ukrajnának nyújtandó támogatás áll. Naď a német védelmi minisztérium új vezetőjével, Boris Pistoriusszal is találkozik – tájékoztatott a szlovák védelmi minisztérium szóvivője, Martina Kakaščíková.

A Ramstein formátum célja az orosz katonai agresszióval szembesülő Ukrajna aktuális védelmi igényeivel kapcsolatos információcsere, valamint annak megvitatása, hogy az egyes országok milyen mértékig képesek eleget tenni ezen igényeknek. Naď három központi téma, a vadászrepülőgépek, a légvédelem és a szárazföldi technológia kérdésének megvitatását vetítette előre.

A szlovák megbízott tárcavezető ismét hangsúlyozta, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) nincs és nem is akar konfliktusba kerülni az Orosz Föderációval. „Ezért minden egyes segélynyújtás végső soron az egyes országok egyéni döntése, ami nem jelenti azt, hogy nem kommunikálunk egymással. Minden egyes adományról kommunikáltunk ebben a formátumban, ahogy Ukrajnával is“ – tette hozzá. Ezért a tárgyalásokon Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter is részt vesz.

Naď azt is leszögezte, hogy Szlovákia Ukrajnának nyújtott segítsége teljes mértékben megfelel az ENSZ Alapokmányának. „A megtámadott országoknak joguk van segítséget kérni más országoktól, amelyeknek pedig joguk van segíteni nekik“ – húzta alá.

A szlovák védelmi minisztérium vezetője mindemellett kedden Brüsszelben kétoldalú megbeszélést folytat a Német Szövetségi Köztársaság újonnan kinevezett védelmi miniszterével, Boris Pistoriusszal. A tárgyalások második napja a NATO lettországi megerősített előretolt jelenlétében részt vevő országok védelmi minisztereinek találkozójával veszi kezdetét. Martina Kakaščíková szóvivő szerint a NATO-központjában megvalósuló tárgyalások további témája a szövetség elrettentő és védelmi erejének hatékony biztosítása, a megfelelő erőforrás-ellátást is beleértve.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban