Na hlavný obsah

Nincs már hely a temetőkben Törökország és Szíria földrengés sújtotta régiójában

A halálos áldozatok száma meghaladta a 24 ezret.

Nincs már hely a temetőkben Törökország és Szíria földrengés sújtotta régiójában
Foto: TASR/AP

A hétfői földrengés áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában együttesen már meghaladta a 24 ezret a ma délelőtti adatok szerint. A sérültek száma a hivatalos adatok szerint 80 ezer. Most már kevés esély van rá, hogy a fagyos télben túlélőket találjanak a romok alatt.

A katasztrófavédelem ma reggeli adatai szerint a földrengés sújtotta dél- délkelet-törökországi régióból mintegy 93 ezer embert költöztettek el, a mentési munkákban több mint 166 ezren vesznek részt. A katasztrófa térségében 1900 utórezgést mértek hétfő óta. Szíriában 3 ezer fölött van a halálos áldozatok száma.

A TRT török közszolgálati televízió szombati beszámolója szerint a mentőcsapatok 125 órával a térségben pusztító földrengés után egy embert élve emeltek ki a romok közül a déli Antakya város Cebrail negyedében. A szíriai Vörös Félhold pedig azt közölte, hogy négy embert mentettek ki élve ki a romok alól péntek este a szíriai Dzsabla városában.

Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter tegnap bejelentette, hogy Szlovákia 100 ezer eurós hozzájárulást nyújt az Egészségügyi Világszervezetnek a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatainak megsegítésére.

Nincs már hely a temetőkben Törökország és Szíria földrengés sújtotta régiójában. A szír határ közeli Nurdagi temetőben lassan elfogynak a sírhelyek – számolt be róla a Guardian. A település Gaziantep tartományban fekszik, itt volt a Törökországban és Szíriában is elemi erejű pusztítást végző földrengés epicentruma.

A temető frissen ásott sírjait névtelen fejfák díszítik, a halottakat az azokra kötözött ruhadarabjaik alapján azonosítják. A szomszédos Szíriában Afrin körzetében tömegsírokkal bővítették a helyi temetőt.

(444, mti, tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban