Na hlavný obsah

Nyilvános konzultáció indul az oktatási normákról

Nyilvános konzultációt indított az új állami oktatási program standardjairól az oktatási minisztérium.

Nyilvános konzultáció indul az oktatási normákról
Ján Horecký Foto: SITA

A Szlovák Köztársaság oktatásügyi, tudományos, kutatási és sportminisztériuma az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézettel (NIVAM) együttműködve nyilvános konzultációt indított az új állami oktatási program standardjairól – közölte Ján Horecký oktatási miniszter. Ezek a tantervi reform részét képezik, amelynek célja, hogy megfeleljen a 21. század oktatási igényeinek. A TASR-t erről az oktatási minisztérium kommunmikációs és marketingosztálya tájékoztatta.

Tanárok, oktatási szakértők, szülők és a nyilvánosság más érdeklődő tagjai is részt vehetnek a szabványokkal kapcsolatos konzultációban. A nyilvános konzultáció február 20-ig, hétfőig elektronikus úton zajlik. A 21. századi oktatás mindenekelőtt egy új iskolai ethosz kialakítását tűzi ki célul, amely nem csupán az információ átadására és memorizálására helyezi a hangsúlyt, hanem a tanulók gondolkodásának és értékvilágának fejlesztésére is.

„A közzétett oktatási standardok a nemzeti oktatási program mellékletét képezik, amely konkrét oktatási célokat, profilokat vagy kerettanterveket mutat be. Maguk a teljesítmény- és tartalmi követelmények pontosabban meghatározzák, hogy mit kell tudniuk a tanulóknak az egyes oktatási ciklusok, azaz az általános iskola harmadik, ötödik és kilencedik évfolyamának végén“ – közölte a tárca. Az általános iskolai oktatás első és második osztályra való felosztása változatlan marad.

A szabványokban meghatározott követelmények fogják meghatározni az új tankönyvek tartalmát, a tesztelést és mindenekelőtt az iskolai tanterveket, amelyek szerint a tanulóknak az iskolákban tanulniuk kell. Az eddig érvényben lévő oktatási normákhoz képest még nagyobb hangsúlyt kap annak leírása, hogy a diákok mit tudnak. A jó eredmények eléréséhez már nem lesz elég, ha egy gyermek képes lesz válaszolni a tananyagra. Fontos lesz, hogy képesek legyenek a tudást feldolgozni és alkalmazni.

      „A gyorsan változó társadalom és természeti adottságok, valamint a technológiai fejlődés – ez arra kényszerít bennünket, hogy másként tekintsünk az oktatás céljaira, a tanárok és a diákok szerepére. Az iskoláknak fel kell készíteniük a tanulókat arra, hogy új helyzetekben felelősségteljesen cselekedjenek. Ez a cselekvés az analitikus, kreatív és kritikus gondolkodás eredménye kell hogy legyen, amely megbízható információkon, megszerzett ismereteken és belső értékeken alapul. Ez összehasonlíthatatlanul nehezebb feladat, mint az előírt tudás megszerzése“ – magyarázta Horecký. Az új nemzeti tantervet, amely tartalmazza a jelenleg konzultációra bocsátott szabványokat, az oktatási minisztérium március végén hagyja jóvá. Szeptembertől az első 30 általános iskola az új tanterv szerint fogja oktatni az első osztályosokat. Az elkövetkező hetekben a NIVAM felhívást tesz közzé az új nemzeti tanterv fokozatos bevezetésében részt venni kívánó általános iskolák számára.

A regionális NIVAM irodák és a regionális tanártámogató központok mentorai támogatják a tanárokat és az iskolákat a változások végrehajtásában. A minisztérium idővel 40 regionális központ megnyitását tervezi. Jelenleg az első 16 már működik. (TASR)   

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban