Na hlavný obsah

A vasárnapi boltzár elutasítására szólította fel a képviselőket a Szlovák Vállalkozói Szövetség

A vállalkozók 96,4 százaléka egyetért abban, hogy a vasárnapi boltzárhoz hasonló intézkedések alapos előzetes vitát igényelnek az érintettekkel és az egyes területek szakértőivel. Csaknem 20 százalékuk ugyanakkor üdvözli a javaslatot.

Foto: Shutterstock

A Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) felszólította a parlamenti képviselőket, hogy ne támogassák a vasárnapi boltzárról szóló javaslatot. A vállalkozók többsége ellenzi az értékesítési idő ilyen korlátozását – közölte a PAS február 7-én, kedden. A PAS szeptemberben 156 vállalkozóból álló mintán végzett felmérést, amelyben a válaszadók csaknem 70 százaléka elutasította ezt a szándékot. Szerintük a munkáltatónak a munkavállalókkal való megegyezést követően szabadon kellene döntenie a nyitvatartásról.

A cégek úgy nyilatkoztak, hogy nagy az érdeklődés a hétvégi munka iránt. A munkaadók figyelmeztettek, a tilalom elfogadása az alkalmazotti bérek csökkenésével járna, ami növelheti a szegénységi rátát.

Ezzel szemben a vállalkozók csaknem 20 százaléka el tudja képzelni, hogy vasárnap zárva tart a vállalkozása. Azzal érvelnek, hogy a hétvégi értékesítés más államokban is korlátozott. A legnagyobb hazai kiskereskedelmi lánc, a COOP Jednota hajlik a vasárnapi boltzárra. Összesen 14 ezer alkalmazottja közül több mint 11 és fél ezer dolgozik közvetlenül az üzleteiben, és ezen alkalmazottak minimum 85 százaléka nő. „Szeretnénk olyan feltételeket teremteni számukra, hogy szabadnapjaik alatt megfelelő időt tölthessenek családjukkal” – mondta a COOP Jednota Slovensko igazgatótanácsának alelnöke, Filip Kasana.

Nagyobb egyetértés tapasztalható a vállalkozók részéről, abban a kérdésben, hogy vajon szükséges-e a nyitvatartási idő jogszabályi korlátozása. A felmérésben résztvevők 84,6 százaléka gondolja úgy, hogy nem az államnak kellene meghatároznia, hogy üzleteik mikor nyithatnak ki. A szabályozást a vállalkozási szabadságába való indokolatlan beavatkozásként értékelik. Azt is kifogásolják, hogy a rendelkezés által mesterségesen teremtett versenyelőnyben részesülnének mindazok, akiknek a tevékenysége mentesülne a vasárnapi nyitvatartás tilalma alól. Ezzel ellentétes véleményen van a megkérdezett vállalkozók 13,5 százaléka, akik szerint az állami beavatkozás ezen a területen rendben van.

A vállalkozók 96,4 százaléka egységes abban a tekintetben, hogy a hasonló jellegű intézkedéseket előzetesen kellően meg kell vitatni az érintettekkel és az egyes területek szakértőivel. A cégek a jogalkotási folyamat degradációjáról beszélnek és kifogásolják a tárcákon kívül eső egyeztetések, véleményezési eljárások képviselői javaslatok általi megkerülését.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban