Na hlavný obsah

Sirín Ebadi: Visszafordíthatatlan forradalmi folyamatok zajlanak Iránban

Visszafordíthatatlan, "forradalmi folyamatoknak" nevezte az iráni kormányellenes tüntetéseket Sirín Ebadi Nobel-békedíjas iráni jogvédő. Úgy vélte, a Nyugat azzal tudja elősegíteni az iráni rezsim bukását, ha mérsékli politikai kapcsolatait Teheránnal.

Sirín Ebadi
Foto: Getty Images

Visszafordíthatatlan, „forradalmi folyamatoknak“ nevezte az Iránban hónapok óta zajló kormányellenes tüntetéseket Sirín Ebadi Nobel-békedíjas iráni jogvédő, hozzátéve, hogy az elégedetlenkedés előbb-utóbb az iszlám köztársaság bukásához vezet.

A Londonban élő, korábban bíróként dolgozó Ebadi leszögezte: a rezsim erőszakos, halálos áldozatokkal is járó fellépése csak fokozza az emberek haragját.

„Ez a forradalmi folyamat olyan, mint egy vonat, amely nem áll meg a végállomásig“ – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a mostani tüntetéshullám a legnagyobb fenyegetés az 1979-es iszlám forradalom nyomán hatalomra került teokratikus rendszerre.

Ebadi emellett úgy vélte, a nyugati államok azzal tudják a legtöbbet tenni a teheráni rezsim bukásáért, ha mérséklik politikai kapcsolataikat Teheránnal, egyebek között visszahívják nagyköveteiket. Nem tartja tanácsosnak továbbá az Iránnal kötendő megállapodásokat, beleértve a ország nukleáris fejlesztéseit ellenőrző atomalku felélesztését.

(Euronews)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban