Na hlavný obsah

Tiltakoztak az önkormányzatok

Az önkormányzatok gyors és hatékony segítséget követelnek a kormánytól.

Tiltakoztak az önkormányzatok
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Számos városban és településen hétfőn 19 órakor fél órára lekapcsolták a közvilágítást. Így tiltakoznak amiatt, hogy az energiaárak körüli megoldatlan helyzet rendkívül súlyosan akadályozza az önkormányzatokat alapvető feladataik ellátásában.

Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) központi irodájának igazgatója szerint az önkormányzatok minimum 75 százaléka csatlakozott a tiltakozáshoz. „Szimbolikusan csatlakozott az akcióhoz 43 város illetve falu is, ahol technikai okokból nem tudják ideiglenesen kikapcsolni a lámpákat“ – tette hozzá a TASR-nek Kaliňák.

Az önkormányzatok azt közölték, a rossz kormányzati döntések áldozatai, és amire most a legnagyobb szükségük van, az a gyors és hatékony segítség a kabinettől. Olyan megoldásokat várnak, amelyek segítségével rendezhetik a tavaly őszi és a téli magas számlákat.

Karel Hirman gazdasági miniszter a napokban találkozott az önkormányzatok képviselőivel. Arról tájékoztatta őket, hogy a támogatás azon a rendszeren keresztül fog érkezni, amely már tavaly decemberben is működött. A januári hónap után járó első kompenzációt februárban lehet kérni.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban