Na hlavný obsah

Pokolgép robbant Nigériában

Állandó a konfliktus a farmerek és a szarvasmarha-pásztorok között a térségben.

Pokolgép robbant Nigériában
Foto: LUIS TATO / AFP

Többtucatnyi szarvasmarha-tenyésztő és járókelő halt meg, és többen megsebesültek, amikor felrobbant egy pokolgép Nigéria középső részének északi térségében. A kormány egy illetékesének közlése szerint a környéket megrázó robbanás kedden éjjel történt, amikor a pásztorok a marháikat Benuéből áthajtották Nasarawába. Benuéban ugyanis legeltetési tilalom van érvényben, és a törvénysértők állatait elkobozzák.

A szarvasmarha-tenyésztők szóvivője szerint a robbanás legalább 54 embert azonnal megölt, de nagyon sokan meg is sérültek. Abdullahi Sule, Nasarawa kormányzója megerősítette, hogy bombarobbanás történt, és közölte, hogy már tanácskozott a biztonsági szervekkel arról, hogy az incidens miatti feszültséget hogyan lehet kezelni.

Az adott térségben, amelyet középső övezetnek neveznek, gyakran történnek összecsapások a fulani pásztorok és a túlnyomórészt keresztény farmerek között, amelyet gyakran etnikai-vallási konfliktusként írnak le

Ugyanakkor az is konfliktusokhoz vezet, hogy egyre nagyobb területeket kell megművelni a lakosság számának növekedése és a klímaváltozás miatt, ezért a nomád marhatartók csordáinak legelőterülete egyre jobban csökken.

(hvg.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban