Na hlavný obsah

Korrupciós vádak merültek fel ukrán politikai vezetőkkel szemben, az Zelenszkij gyors fellépést ígér

A gyanú szerint a területfejlesztési miniszterhelyettes 400 ezer dollárnak megfelelő kenőpénzt fogadott el.

Korrupciós vádak merültek fel ukrán politikai vezetőkkel szemben, az Zelenszkij gyors fellépést ígér
Volodimir Zelenszkij Foto: TASR/AP

Az egyik ügy akörül forog, hogy 2022 nyarán a kijevi vezetés generátor beszerzési pályázatot írt ki, 1,68 milliárd hrivnyával (mintegy 42 millió €) támogatta a kritikus infrastruktúrában okozott károk javítását, hogy az ukránok áram- és vízellátása, illetve a fűtés télen is biztosítva legyen. A pénz egy része eltűnt, a nyomozás eredménye szerint néhány tisztségviselő egyszerűen lopott, a feladatokat pedig túlárazták.

Vasárnap Vaszil Lozinszkij területfejlesztési miniszterhelyettest már őrizetbe is vették, őt azzal gyanúsítják, hogy 400 ezer dollárnak megfelelő kenőpénzt fogadott el a generátor beszerzési pályázat kiírása után. De gyanú merült fel Olekszij Reznyikov védelmi miniszter ellen is, miután kiderült, hogy a hadsereg jelentős mértékben túlárazva szerzett be élelmiszert. A tárca hamisnak minősítette a vádakat, az ügyet egy parlamenti bizottság vizsgálja.

Zelenszkij a korrupcióval kapcsolatban leszögezte: „Szeretném, ha ez egyértelmű lenne: nem lesz visszatérés a régi időkhöz, ahhoz az életmódhoz, amelyet számos, az állami intézményekhez közeli vagy tisztséget kergető ember folytatott” – fogalmazott éjszakai videóüzenetében Zelenszkij. (nepszava.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban