Na hlavný obsah

Népszavazás: Részvételre szólította fel az államfőt, a kormányfőt és a házelnököt Robert Fico

„A három legfőbb közjogi méltóság köteles tiszteletet tanúsítani a nyilvánosság és a népszavazás iránt”– fogalmazott a Smer-SD elnöke

Illusztrációs felvétel
Foto: TASR

A három legfőbb közjogi méltóságnak részt kellene vennie a népszavazáson, megtisztelve annak intézményét és az embereket – apellált Zuzana Čaputová köztársasági elnökhöz, Eduard Heger miniszterelnökhöz és Boris Kollár házelnökhöz az ellenzéki Smer-SD elnöke, Robert Fico.

Fico állítja, a referendum az egyedüli út, amely az előrehozott választások kiírásához vezet, mivel a törvényhozásban nincs meg az akarat az alkotmánymódosításra és az időpontról való egyezségre. Kiemelte, hogy sikeres népszavazás esetén már júniusban parlamenti választások következhetnének, mert ehhez nem 90, hanem már 76 képviselő szavazata is elegendő lenne.

„A három legfőbb közjogi méltóság köteles tiszteletet tanúsítani a nyilvánosság és a népszavazás iránt” – fogalmazott Fico, hangsúlyozva, hogy a népszavazás a közvetlen demokrácia legmagasabb szintű formája, majd felszólította az államfőt, a házelnököt és a miniszterelnököt, hogy „hagyjanak fel a nevetséges játszadozással” és vegyenek részt a referendumon.

A Smer-SD elnöke állítja, az államfő becsapta a polgárokat. Szavai szerint nemrég még azt jelentette ki, hogy amennyiben január 31-ig nem módosítják az alkotmányt és június végéig nem hirdetik ki az előrehozott választásokat, akkor vállalva a felelősséget, hivatalnokkormányt nevez ki. Az államfő január 18-i, szerdai nyilatkozata, miszerint elfogadhatónak tartja a szeptemberi választási időpontot is, Fico szerint azt jelenti, hogy: „elfogadja ezt a működésképtelen, szétesett kormányt”.

Fico ugyancsak hangsúlyozta, hogy a volt kormánykoalíció szerdán sem egyezett meg semmiben, ahogy azt sem, minek kellene szerepelnie az alkotmánymódosító- javaslatban. „Elképzelésük sincs arról, mikor lehetne a választás. Csak eleresztettek az éterbe egy dátumot” – jegyezte meg. Állítása szerint az egykori koalíció vagy az ellenzék számára elfogadhatatlan feltételeket támaszt majd, vagy olyan helyzetet teremt, hogy nem lesz mód az alkotmánymódosítás elfogadásához szükséges többség elérésére. Mint mondta, pártja továbbra is ragaszkodni fog a júniusi választási időponthoz, és ahhoz, hogy ez nem csupán a törvényhozás feloszlatásával, hanem népszavazás útján is elérhető legyen.

Fico az SaS elnökét, Richard Sulíkot is bírálta, mert kijelentette, hogy azért lenne megfelelőbb a szeptemberi időpont, mert így a bűnüldöző szervek pontot tehetnének bizonyos ügyek végére. Fico konstatálta, hogy miután a koalíció szakmai értelemben véve nem volt képes velük szemben állni a sarat, most a kriminalizálásukra törekszik.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban