Na hlavný obsah

Az orosz-ukrán háború legfrisebb fejleményei

Haderőreformot jelentett be az orosz védelmi miniszter. Lemondott Zelenszkij tanácsadója. Közös hadgyakorlatba kezdett Oroszország Fehéroroszországgal.

Az orosz-ukrán háború legfrisebb fejleményei
Foto: AP Photo/Leo Correa

Haderőreformot jelentett be az orosz védelmi miniszter. Nagyobb erővel akarnak fellépni Ukrajna ellen, ezért újabb mozgósítási hullám várható. 450 000 új katona állna rendelkezésükre, ami annyit jelent, hogy kétszer nagyobb lenne a hadsereg létszáma mint a 2022. február 24-én megindult invázió kezdetén.

Befejezték a túlélők utáni kutatást Dnyipróban, az orosz rakétatalálat miatt beomlott kilencemeletes lakóház romjainál. Az incidens következtében 44-en haltak meg, köztük öt gyermek, és húsz embert eltűntnek nyilvánítottak.

Zelenszkij egyik tanácsadója, Olekszij Aresztovics lemondott, mert azt találta mondani, hogy egy H–22-es orosz rakéta azután csapódott be a dnyiprói társasházba, miután az ukrán légvédelem lelőtte azt. Ezt a mondatát úgy értelmezték, hogy áthárította az agresszor felelőséget a honvédő erőkre.

Közös hadgyakorlatba kezdett Moszkva és Minszk. Jelenleg kevés az esély arra, hogy Fehéroroszország felőli támadás induljon meg, de nem teljesen kizárt. Komoly fordulatot hozna magával, hogy Fehéroroszország felől újabb frontokat nyitnának meg.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban