Na hlavný obsah

A tárcavezető szerint magasabb fizetésre van szüksége a pedagógusoknak

Nagyon fontos az is, hogy szabad kezet kapjon az iskolák menedzsmentje a pedagógusok differenciált bérezése érdekében - mondta Ján Horecký.

Foto: TASR

A pedagógusoknak magasabb fizetésre van szüksége. Talán olyan módon is, amely nem egyszerű, és nem is széleskörű – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Ján Horecký megbízott oktatásügyi miniszter.

Az embereknek szerinte körülbelül ugyanolyan bért kellene kapniuk az elvégzett munkájukért. A munkadíjnak attól kell függenie, hogy a munkavállaló mit tud magának biztosítani a kapott pénzből ott, ahol lakik – magyarázta a miniszter.

„Ez egy érzékeny kérdés. A széleskörű béremelés mellett nagyon fontos, hogy szabad kezet kapjon az iskolák menedzsmentje a pedagógusok differenciált bérezése érdekében” – mondta. Horecký szerint a pedagógusok különböznek egymástól, aszerint, hogy egyesek minőségi és mennyiségi szempontból is jobb teljesítményt nyújtanak, mint a többiek. „És ez kellően motiváló az embereknek. Ha igyekeznek, akkor az a fizetésükön is meglátszik” – közölte.

A megbízott tárcavezető szerint például Finnországban a tanárok nincsnek túlfizetve, ez a szakma ott mégis az egyik legvonzóbb hivatás. „A finn tanárokat nagyra becsüli a társadalom. Finnországban hisznek az oktatásban” – magyarázta. Hozzátette: az oktatás Szlovákiában több mint 30 évig nem szerepelt az első helyen. „Kezdjük azzal, hogy megmondjuk az igazságot, hogy ez így van, és lépjünk tovább” – mondta.

A reformot Horecký szerint gyorsan meg lehet írni, de a körülmények előkészítése, a felsőoktatás és a pedagógustréningek már régebb óta tartanak. „Mi egyelőre a tantervi reformon dolgozunk, amely a pedagógusoknak és a diákoknak is teret fog biztosítani, ezenkívül létrehoztuk az első regionális központokat a pedagógusok támogatására” – magyarázta.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban