Na hlavný obsah

A Szlovák Pedagóguskamara évértekelő kritikája

2022-ben az Oktatási Minisztérium hagyta, hogy az oktatási rendszer úgynevezett szabadesésben működjön.

A Szlovák Pedagóguskamara évértekelő kritikája
Vladimír Crmoman Foto: Foto N – Tomáš Benedikovič

Az ágazat új vezetése ősszel mondhatni süllyedő hajóra szállt. Tekintettel a szlovákiai oktatás helyzetének hosszú távú alakulására, az idei év sem volt más, meglepő vagy kivételes. Így vélekedett Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara (SKU) elnöke a 2022-es évet illetően.

„Az oktatási ágazat csak a folyamatosan tevékenykedő egyéneknek köszönhetően működik az iskolákban, minden miniszter és reform ellenére. Csak nekik köszönhető, hogy az oktatási rendszer még nem omlott össze. Ezeknek az utolsó erős embereknek a fennmaradása az oktatási rendszerben azonban sok esetben már a végső stádiumában van” – állapította meg a Pedagóguskamara. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy az iskolákban dolgozók reálbére 2020 óta folyamatosan csökken az infláció miatt, „a szenvedélyek csillapítására szolgáló szégyenletes bérszázalékok ellenére. Így az iskolai szakmák továbbra is az ország legrosszabbul fizetett felsőoktatási szakmái közé tartoznak“.

A Szlovák Pedagóguskamara bírálta az Oktatási Minisztérium korábbi vezetését is. „Az 50 millió eurós tabletek nem kerültek be az iskolákba, pedig ezeken kívül sokkal nagyobb szükség lenne szakemberekre az iskolai befogadó csapatokhoz. Sok iskola túlzsúfolt, az elsős osztályok megnövekedett létszámúak, asszisztensek és segítő személyzet nélkül kénytelenek működni. A világjárvánnyal és a háborúval együtt ez táptalaja a zaklatásnak és a kockázatvállalásnak” – állítja a kamara. Kitértek arr is, hogy az ukrán gyermekek támogatása teljesen rosszul lett kezelve. A Pedagóguskamara szerint továbbá az Oktatási Minisztérium sem módszertani, sem tanácsadói tevékenységgel nem járult hozzá az ukrán tanárok és pszichológusok foglalkoztatásához. 

„A minisztérium több reformot is elindított, de ezek egyike sem szakmailag előkészített, jól időzített, pénzügyileg és személyi feltételekkel ellátott vagy megvalósítható. A helyreállítási tervben nem szerepel sem a tanácsadó létesítmények átalakítása, sem a tantervi reform, sem a tanárképzés. Semmi sincs 100 százalékosan készen. Igaz, ez is annak a régóta tartó sajnálatos tendenciának az eredménye, hogy a kormány nem fektet be a szakiskolai szakmák gyakorlati megerősítésébe, hálózatba szervezésébe és a szükséges változások garantálásába” – jegyzi meg a kamara, amely a továbbiakban azt állítja, hogy: Ehelyett végtelenül ismétlődik az a forgatókönyv, amelyben a minisztérium és az általa közvetlenül irányított szervezetek csak formálisan nyilvánítják ki érdeklődésüket a helyszínen zajló események iránt, és úgy tesznek, mintha alulról hoznák létre a változást. A kamara véleménye, amelyet folyamatosan ismételget, hogy ha nem foglalkoznak az iskolák alapvető szükségleteivel, a minisztérium finanszírozásával és a tisztességes fizetésekkel, akkor semmilyen reform nem lehet sikeres.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban