Na hlavný obsah

Nem egységes Csehszlovákia megszűnésének megítélése

Zora Bútorová szerint az IVO adatai alapján igaz, hogy minél idősebbek az emberek, annál kritikusabbak a történelmi döntéssel szemben.

Vladimír Mečiar és Václav Klaus
Foto: TASR

Bár az egykori Csehszlovákia megszűnését és az önálló Szlovák Köztársaság megalakulását a szlovák közvélemény ma már történelmi tényként fogadja el, a vélemények és értékelések még három évtized elteltével is ambivalensek.

Különösen az idősebbek bánják a szétválást: minél több évet éltek a közös államban, annál kritikusabbak annak megosztottságával szemben, állapította meg a TASR-nek adott interjúban Zora Bútorová, szociológus a független Cseh és Szlovák Köztársaság megalakulásának 30. évfordulója kapcsán.

A Közéleti Kérdések Intézete (IVO) augusztusi felmérése szerint a szlovák állampolgárok 35 százalék többnyire pozitívan, 31 százalék ambivalens módon (pozitívan és negatívan is), 27 százalék pedig többnyire negatívan értékeli a közös állam felosztását. A fennmaradó 7 százaléknak nincs véleménye.

Az IVO adatai alapján Bútorová szerint igaz, hogy minél idősebbek az emberek, annál kritikusabbak ezzel a történelmi döntéssel szemben, amelyre népszavazás nélkül került sor.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban