Na hlavný obsah

A szerb kormány kérni fogja, hogy katonák és rendőrök mehessenek Koszovóba

Vjosza Oszmani koszovói elnök azonban már közölte, a szerb hadsereg 1999 óta nem léphet be Koszovó területére, és ez így is marad.

Alekszandar Vucsics
Foto: TASR/AP

A szerb kormány kérelmezni fogja a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó erőnél, hogy szerbiai katonák és rendőrök mehessenek Koszovóba a feszült helyzet kezelése érdekében – jelentette be Alekszandar Vucsics köztársasági elnök.

Erre Szerbiának lehetősége van annak a határozatnak köszönhetően, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa adott ki szerb-koszovói háború lezárását követően 1999-ben, ám Belgrád korábban sosem kérte ezt.

Alekszandar Vucsics elmondta, néhány száz fegyveres Koszovóba lépését kezdeményezik. Koszovó északi részén ugyanis hónapok óta feszült a helyzet.

A helyi szerbek a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoznak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott egy egykori koszovói szerb rendőrt, aki állításuk szerint terrortámadást tervezett a választási bizottság épületei ellen.

Vjosza Oszmani koszovói elnök azonban már közölte, a szerb hadsereg 1999 óta nem léphet be Koszovó területére, és ez így is marad.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban