Na hlavný obsah

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel

Kedden eldőlhet a Heger kormány sorsa, a köztársasági elnökünk Madeleine Albright Demokrácia-díjat kapott és újabb viaskodás a Szövetség háza táján, botrányosra sikeredett a hétvégi Országos Tanács ülése.

Múlt hét csütörtökön megkezdődött a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés, melyet az SaS kezdeményezett. A parlamenti képviselők pénteken folytatták a vitát, de szavazni csak a ezen a héten fognak. A Smer-SD és a Hlas-SD képviselői a kormány leváltására fognak szavazni, ahogyan Martin Borguľa, a Sme rodina képviselője is. Ugyancsak a kabinet leváltásra akarnak voksolni Tomáš Taraba, illetve Štefan és Filip Kuffa független képviselők.

Szombaton tartották Pozsonyban a Szövetség Országos Tanácsának ülését, amelyről nem sokkal ezelőtt kivonult az MKP-platform. Az MKP-platform politikusai azután hagyták el az üléstermet, hogy a testület a párt platformjainak megszüntetéséről vitázott. Az MKP-platform az elmúlt időszakban gyakran hangoztatta, hogy fel kellene számolni a platformrendszert. A másik két platform, a Híd és az Összefogás nem támogatja az ötletet.

Zuzana Čaputová Madeleine Albright Demokrácia-díjat kapott. Az amerikai Nemzeti Demokratikus Intézet ezzel ismerte el a „demokrácia előmozdításáért és védelméért tett fáradhatatlan erőfeszítéseit”. Čaputová személyesen nem vett részt a díjátadón, köszönőbeszédében visuzont kiemelte Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter örökségét.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban