Na hlavný obsah

Megkezdődött a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés

A kormánykabinet nem ért egyet a parlament képviselőinek egy csoportja által a kormány elleni bizalmatlansági szavazásra tett javaslatával – áll a kormány csütörtöki online ülésén jóváhagyott anyagban.

Megkezdődött a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés
Foto: TASR

A kormánykabinet nem ért egyet a parlament képviselőinek egy csoportja által a kormány elleni bizalmatlansági szavazásra tett javaslatával – áll a kormány csütörtöki online ülésén jóváhagyott anyagban.

A kormány szerint a képviselők érvei „megalapozatlan, nagyon általános, homályos és sok esetben valótlan állításokon“ alapulnak.

A képviselők azzal vádolják a kormányt, hogy nem képes kezelni a súlyos válsághelyzeteket, és ezzel veszélybe sodorja a lakosokat. Ennek eredményeképpen a társadalomban fokozódnak a feszültségek, és növekszik a bizalmatlanság az intézményekkel és a rendszerrel szemben. A képviselők szerint ez közvetlenül veszélyezteti a demokráciát. „Ez az érvelés mélységes tudatlanságon vagy szándékos félrevezetésen alapul. Egyetlen kormánynak sincs tapasztalata a válsághelyzetekben“ – mutattak rá a miniszterek. Azzal érvelnek, hogy az állam válsághelyzetekben való irányítását az aktuális igényekhez kellett igazítani. Célzott programokat is kidolgoztak a világjárvány, az energia- és az inflációs válság idején történő segítségnyújtásra.

Az indítvány képviselők egy csoportja a jövő évi állami költségvetést is bírálja. A kormány ezért emlékeztet arra, hogy a 2023-as költségvetés az emberek megsegítését szolgálja. „Az állami költségvetés elfogadásának elmaradása azt jelentené, hogy az állam nem lesz képes segíteni az energiaválság kezelésében, veszélybe kerülnek a munkahelyek, a nyugdíjak valorizálása vagy az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok és a köztisztviselők béremelése“.

A képviselők azt állítják továbbá, hogy a kormány az egészségügyi dolgozókkal folytatott tárgyalások során veszélyeztette az egészségügyi ellátás biztonságát. A kormánykabinet azonban ezt vitatja, és az anyagban kiemeli, hogy az orvosokkal megállapodtak. „A korábbitól eltérően a kormány valóban foglalkozott a kórházakban dolgozó egészségügyi dolgozók igényeivel. És nemcsak az orvosok, hanem mind a 25 egészségügyi szakma igényeivel“ – jelezte a kormány, hozzátéve, hogy előkészítette, jóváhagyta és a parlamentben keresztülvitte az egészségügyi dolgozók béremelését.

A javaslat benyújtói azzal vádolják a kormányt, hogy a pozsonyi Zámocká utcában történt gyilkosság után nem könnyítette meg legalább minimálisan az LMBTI+ emberek életét. Az anyag szerint Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök egyértelműen állást foglalt a tragikus eseményekkel kapcsolatban, áll a javaslatban. A kormány azt állítja, hogy konkrét lépéseket tett valamennyi közösség biztonsága és jogaik megerősítése érdekében. „Tény, hogy ez az első olyan szlovák kormány, amely komolyan gondolja a kisebbségek jogainak megerősítését“ – fogalmaz a kormány.

Csütörtökön kezdődik a parlament rendkívüli ülése a kormány elleni bizalmatlansági indítványról. Az erről szóló szavazásra december 13-án, kedden, 11.00 órakor kerülhet sor, a vitát követően. A kormány elleni bizalmatlansági indítványt az ellenzéki SaS párt nyújtotta be. (TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban