Na hlavný obsah

Parlament: a képviselők elfogadták az ügyészség 2021-es tevékenységéről szóló jelentést

Szlovákiában 2021-ben csökkent a bűnözési ráta.

Parlament: a képviselők elfogadták az ügyészség 2021-es tevékenységéről szóló jelentést
Maroš Žilinka Foto: TASR

2021-ben a legfőbb ügyész az előzetes döntéshozó szervek 89 jogerős határozatát vonta vissza, ami az összes benyújtott beadvány 13,95 százaléka. Ez a legalacsonyabb arány az elmúlt hat évben, amikor az ügyészség a büntető törvénykönyv 363. paragrafusa alapján helyt adott az indítványoknak. Ez derül ki a Szlovák Köztársaság legfőbb ügyészének az ügyészség tevékenységéről és a Szlovák Köztársaság törvényességi helyzetéről szóló, 2021-es évre vonatkozó jelentéséből. A képviselők a szerdai szavazáson jóváhagyták a jelentést.

A jelentés megjegyzi, hogy 2020-ban a főügyész 85 határozatot vont vissza ilyen módon. „Így éves összehasonlításban a legfőbb ügyész által 2021-ben a büntetőeljárási törvénykönyv 363. paragrafusa szerinti eljárásokban engedélyezett indítványok aránya az elmúlt hat év a legalacsonyabb volt“ – áll a jelentésben. A főügyész egyik esetben sem élt a törvényben biztosított lehetőséggel, hogy utólag maga döntsön az ügyben.

Szlovákiában 2021-ben csökkent a bűnözési ráta. Sem a bűncselekmények összetétele, sem a büntetőeljárás alá vont személyek száma nem változott jelentősen az előző időszakhoz képest. Ugyanakkor enyhén nőtt azoknak a személyeknek a száma, akikkel az ügyészek 2021-ben vádalkut kötöttek.

Az ügyészség figyelme 2021-ben különösen az adóügyi bűncselekmények felderítésére és nyomozására, valamint a pénzügyi nyomozások kérdésére irányult. A Legfőbb Ügyészség szerint úgy tűnik, ez hozzájárul ahhoz, hogy a társadalomban stagnál az ilyen típusú bűncselekmények gyakorisága. Hangsúlyozta, hogy a bűncselekményből származó vagyoni értékek lefoglalásának volumene, illetve a sértett kártérítési igényének biztosítása és a vagyon elkobzására vonatkozó ítélet végrehajtása  a korábbi évhez képest többszörösére nőtt.

Tavaly az ügyészség a számítógépes bűnözés kérdésével is foglalkozott. Fokozott figyelmet fordítottak a kiskorúakra és a fiatalkorúakra is, akik egyre gyakrabban használják a közösségi hálózatokat. (TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban