Na hlavný obsah

Brit külügyminiszter: Putyin a béketárgyalásokat a hadsereg felfegyverzésére használhatja fel

James Cleverly óvatosságra hívja fel a figyelmet a Putyin által kezdeményezett béketárgyalásokat illetően.

Brit külügyminiszter: Putyin a béketárgyalásokat a hadsereg felfegyverzésére használhatja fel
James Cleverly, brit külügyminiszter. Foto: TASR/AP

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra használhatja az Ukrajnával folytatott esetleges béketárgyalásokat, hogy újrafegyverkezzen a hadseregével, mielőtt újabb támadást indítana, jelentette ki szombaton James Cleverly brit külügyminiszter a The Telegraph című napilapnak adott interjújában.

Figyelmeztetése azután hangzott el, hogy Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hajlandó lenne tárgyalni Putyinnal, ha az orosz elnök valóban véget akar vetni a háborúnak.

Emmanuel Macron francia elnök saját szavai szerint folytatni fogja a tárgyalásokat Putyinnal, hogy megakadályozza a további eszkalációt, és „nagyon konkrét eredményeket“ érjen el, például az atomerőművek biztonságának garantálása érdekében.

A brit külügyminiszter viszont szkeptikus Putyin szándékait illetően. „Nagyon-nagyon óvatosnak kell lennünk, ha a béketárgyalásokat Vlagyimir Putyin kezdeményezi” – mondta a brit diplomácia vezetője. „Vigyáznunk kell, hogy Oroszország ne csak arra használja ki a szünetet, hogy agressziójának következő szakasza hatékonyabb legyen, mint a mostani” – tette hozzá.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban