Na hlavný obsah

Horvátország, Románia és Bulgária Schengen küszöbén

A három országban abban bíznak, hogy Ausztria, Hollandia és Svédország nem vétózza meg az Európai Bizottság javaslatát

Horvátország, Románia és Bulgária Schengen küszöbén
Foto: Dreamstime.com

Bulgária és Románia nem áll készen a schengeni térségre – ezt állítja az osztrák kancellár annak ellenére, hogy az Európai Bizottság szerint már évek óta teljesítettek minden feltételt. Tizenegy éve várnak arra, hogy uniós tagországként beléphessenek az útlevélmentes övezetbe.

A másik két országgal ellentétben Horvátország Karl Nehammer szerint teljesíti kötelezettségeit, és már csak azért is támogatja felvételét, mert a horvát határvédelem egyben az osztrák határ védelmét is jelenti. Bulgária és Románia csatlakozását Amszterdam és Stockholm is megvétózhatja december 8-án, amikor a schengeni övezet bővítéséről döntenek.

Gyökeresen más a román állampolgárok megítélése Spanyolországban, ahol a román ajkú lakosok száma 1,1 millióra tehető. Fontolóra vették, hogy megkaphassák a spanyol állampolgárságot. Schengen bővítésének a három jelöltön kívül Magyarország lenne a nagy nyertese, hisz 800 kilométerrel rövidülne az Európai Unió külső határa, ráadásul zökkenőmentessé válna a közúti forgalom a magyar-horvát, illetve magyar-román határon.

A három országban abban bíznak, hogy december 8-án másik három uniós tagország – Ausztria, Hollandia és Svédország – sokéves várakozás után nem vétózza meg az Európai Bizottság javaslatát, és végre engedélyezi csatlakozásukat az útlevélmentes térséghez.

Mindhárom „schengeni” jelölt megfelel a feltételeknek – ezt állapította meg az uniós kormány, a bizottság, amely arra is emlékeztetett, hogy Bulgária és Románia egyaránt jelentős mértékben hozzájárultak a schengeni térség működéséhez a világjárvány és az ukrajnai háború alatt egyaránt.

A schengeni térséghez egyelőre nem csatlakozott öt uniós tagállam közül Horvátországon, Bulgárián és Románián kívül Ciprus kérte felvételét, de ez mindaddig megoldhatatlan, amíg Törökország megszállva tartja a sziget északi részét.

(hu.euronews.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban