Na hlavný obsah

Magyarország az uniós felháborodás ellenére sem akar közös hitelt Ukrajna miatt

Vannak, akik úgy gondolják, Orbán "pókerjátszmát folytat", és a belengetett vétóval próbál nyomást gyakorolni Brüsszelre

Magyarország az uniós felháborodás ellenére sem akar közös hitelt Ukrajna miatt
Foto: TASR

Magyarország nem fogja elfogadni, hogy az európai uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében – közölte Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet pénteki plenáris ülésén. A magyar vétó miatt többen felháborodtak az Európai Unióban, a Politico cikke szerint vannak, akik úgy gondolják, Orbán „pókerjátszmát folytat“, és a belengetett vétóval próbál nyomást gyakorolni Brüsszelre, hogy engedjenek a jogállamisági vitában. Johannes Hahn költségvetési biztos az Európai Parlament szakbizottsága előtt ki is mondta, ez zsarolás, az Orbán-kormány nevetségesen viselkedik.

Orbán ma azt mondta, a magyar javaslat az, hogy nézzék meg, Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni és azt arányosan, fair módon osszák el egymás között. Ezt az összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből biztosítaná Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében – tette hozzá.

A kormányfő szerint az általa vázolt támogatás nem sérti alapvetően a magyar nemzeti érdekeket, azonban az összeg hiányozni fog a magyar költségvetésből.

(hvg.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban