Na hlavný obsah

A technikai problémák okozta szünet után ma folytatódik a parlament 75. ülése

A Smer-SD parlamenti képviselői, Martin Nemky és Boris Susko munkatörvény-módosítási tervezetét is megvitatják ma a képviselők.

A technikai problémák okozta szünet után ma folytatódik a parlament 75. ülése
Foto: SITA

Csaknem kéthetes szünet után ma folytatódik a szlovák parlament aktuális, 75. ülése. A képviselők többek között folytatják a súlyos egészségkárosultság kompenzációját célzó pénzbeli hozzájárulásról szóló törvénymódosítási tervezet tárgyalását. A Za Ľudí alelnöke, Jana Žitňanská azt javasolja, hogy a jövő év elejétől ne csökkenjen felére a súlyosan fogyatékos személyeket gondozó nyugdíjasok ápolási díjának összege.

Javaslata a gyermekgondozási segély havi 100 euróval történő emelését is lehetővé tenné, ha a nyugdíjas egy vagy több súlyosan fogyatékos gyermeket gondoz. Ha a parlament elfogadná a törvénymódosítást, ezekhez az intézkedésekhez évi 70 millió euróra lenne szükség A Smer-SD parlamenti képviselői, Martin Nemky és Boris Susko munkatörvény-módosítási tervezetét is megvitatják ma a képviselők.

Az ellenzéki képviselők szerint a munka törvénykönyvében jelenleg fix összegű pótlékokat a jövő év elejétől ismét a minimálbérhez kellene kötni. Azt is el szeretnék érni, hogy a szombati munkavégzés pótlékának összege óránként legalább a minimálbér 50 százaléka, a vasárnapi munkavégzés pótlékának mértéke pedig a minimálbér 100 százaléka legyen euróban, azon munkáltatók esetében, akik a munka jellegéből vagy a működés körülményeiből adódóan rendszeres munkavégzést írnak elő a hétvégén.

(SITA)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban