Na hlavný obsah

Mit hozhat magával a földgáz zuhanó ára?

A vártnál enyhébb tél miatt az energiaválság a következő fűtési szezonban okozhat majd nagyobb gondot.

Mit hozhat magával a földgáz zuhanó ára?
Foto: TASR

Az energiaválság és rezsifrász kellős közepette meglepően hangozhat a hír, egyre olcsóbban lehet hozzájutni a gázhoz. Már 100 euró alatt lehet belőle vásárolni következő havi szállítással a holland TTF gáztőzsdén. Augusztusban még 340 eurós szint fölött állt a jegyzés, vagyis bő hetven százalékkal többet számoltak fel érte. A rohamos árvágta az energetikai piacon akkor következett be, amikor az oroszok korlátozni kezdték az Északi Áramlat 1 vezetéken a Németországba küldött gáz mennyiségét.

Az árcsökkenést elsősorban két tényező határozza meg. Az egyik, hogy egyelőre az átlagnál melegebb az időjárás Európában, így sokkal kisebb az energiafogyaszáts. A másik dolog az, hogy a kontinens gáztározói közel maximális telítettségben vannak.

A múlt hét csütörtökön megrendezett EU-csúcson olyan gázpiaci döntések születtek, amik szintén elősegíthetik a most tapasztalt energiapiaci folyamatok stabilitását. Ársapkát vezetnének be a gáztermékekre, viszont nagyon erős hangok vannak ellene. Sok szakértő szerint a piaci viszonyokat kell fenntartani, főleg ha továbbra is tartós marad az árcsökkenés Úgy tűnik, hogy az idei tél a vártnál szerencsésebben fog alakulni, azonban előreláthatólag jövőre jobban fogjuk érzékelni az energiaválság negatív hatásait.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban