Na hlavný obsah

Január elsejétől maximálja az energiaárakat a kormány a vállalkozók számára

 Az intézkedés célja, hogy minél kevesebb vállalat szűnjön meg a drága energia miatt.

Január elsejétől maximálja az energiaárakat a kormány a vállalkozók számára
Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter bemutatja a villamosenergia és a gáz árának maximalizálására tett javaslatot 2022. október 24-én. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ársapkát vezet be a kormány a vállalkozók számára, hogy ezzel enyhítsék a drága energiák okozta gondokat. Január elsejétől az áram árát 199 euró/megawattórára, a gáz árát pedig 99 euró/megawattóra összegre fagyasztanák be. A meghatározott összeg feletti rész 80 százalákát az állam visszafizeti a vállalkozóknak. Ebben a meghatározott összegben nincsenek benne a disztribúciós díjak és nem tartalmazzák az áfát, így a határértéknél jóval többet fognak fizetni az energiáért a vállalkozók.

Ez az első valódi segítség, amit az energiaválság kezdete óta megígértek a vállalkozóknak, azonban ez az egész elcsúszhat azon, ha a parlamentnek nem sikerül döntenni a költségvetésről. Az állam célja az energiárak kompenzálásával elsősorban az, hogy életben tartsa a gazdaságot. Az intézkedést úgy is foganosítják ha a piacon kedvezően alakulnak az energiaárak, mivel a szakemberek figyelmeztetnek, hogy csak egy átmeneti árcsökkenés.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban