Na hlavný obsah

Újratemették a Pókateleki Kondé családot

Egy emlékkonferenciát is tartanak majd a Kondék újratemetéséről

Újratemették a Pókateleki Kondé családot
Foto: Fotó: Nagy Gyula/dunaszerdahelyi.sk

Újratemették a Pókateleki Kondé családot Hatszáznyolcvan éve annak, hogy Dunaszerdahely és a régió történetének egyik legismertebb történelmi családja, a Pókateleki Kondé család őse megszerezte a mai Sárga kastélyt is magában foglaló egykori Pókatelkét, Pókaföldét.

Ennek apropóján hirdette meg 2022-ben Dunaszerdahely Város Önkormányzata a Biró Márton Polgári Társulás javaslatára a Kondé emlékévet – írja a dunaszerdahelyi.sk. Az emlékév keretében „SOS – Mentsétek meg lelkeinket” címmel egy programot indítottak a szervezők, aminek első állomásaként restauráltatták a Pókateleki Kondé család Kisudvarnoki temetői sírját és méltóbb helyre, a temetőn belül helyezték át.

Az SOS program másik állomása Sikabonyban zajlik: október 15-én az 1848-as honvédtiszt, Sikabonyi Gálffy Ignác sírját restaurálták és állították fel a városvédők. Egy emlékkonferenciát is tartanak majd a Kondék újratemetéséről, az azt megelőző exhumálásról, illetve a Kondé emlékév további történéséiről – november 4-én a Csallóközi Múzeumban. (dunaszerdahelyi, ma7)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban