Na hlavný obsah

Egy hónapja hirdettek ki részleges mobilizációt Oroszországban

A mozgósítást kezdettől fogva káosz kíséri.

Egy hónapja hirdettek ki részleges mobilizációt Oroszországban
illusztrációs kép Foto: tasr

Egy hónappal ezelőtt, szeptember 21-én jelentette be Vlagyimir Putyin a részleges mozgósítást Oroszországban. Putyin ezt akkor azzal magyarázta, hogy megvédje magát a Nyugattal szemben, amely szerinte meg akarja osztani és el akarja pusztítani az országot.

Az ellenzék és a nyugati országok szerint a mozgósítást kezdettől fogva káosz kíséri. A maradék független orosz média arról írt, hogy Moszkva a bejelentett 300 000 ember helyett több mint egymillió oroszt próbál mozgósítani. Különböző orosz régiókból érkeznek hírek arról, hogy tartósan beteg férfiak is behívót kaptak.

Az újonnan behívott tartalékosok közül pedig néhányan olyan videókat tettek közzé, amikből kiderül, hogy a földön vagy akár a szabadban voltak kénytelenek aludni, és rozsdás fegyvereketet adtak nekik, mielőtt a frontra küldték volna őket. Az első csoportok már szeptember 26-án megérkeztek a katonai bázisokra.

Rá néhány nappal Putyin nyilvánosan is elismerte a mozgósítással kapcsolatos problémákat, és a hibák kijavítására szólított fel. A részleges mozgósítás nagyjából két hét múlva véget ér. Az orosz elnök kijelentette, hogy belátható időn belül nem terveznek újabb mozgósítást. (čtk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban