Na hlavný obsah

A klíma és a biológiai sokféleség válsága a témája az Élő Bolygó Jelentés 2022-es kiadásának

Bár sürgősen cselekednünk kell, hogy helyreállíthassuk a természeti környezet állapotát, azonban semmi jelét nem látjuk, hogy visszafordítottuk vagy legalább megállítottuk volna a folyamatot.

A klíma és a biológiai sokféleség válsága a témája az Élő Bolygó Jelentés 2022-es kiadásának
"Nincs időnk" áll a transzparensen, amit egy éghajlatváltozás elleni tüntetésen tart egy lány Besztercebányán. Foto: TASR/Ján Krošlák

Az ENSZ a 2010-es éveket a biodiverzitás évtizedének nevezte ki, de az emberiség elbukott, 2020-ban rosszabb a helyzet, mint 2010-ben. 2022-ben az ENSZ Közgyűlése elismerte, hogy mindenkinek a világon mindenhol joga van ahhoz, hogy tiszta, egészséges és fenntartható környezetben éljen. Ennek értelmében a hatalmon lévőknek már nem szimplán lehetőségük, hanem egyenesen kötelességük ezt tiszteletben tartani.

A WWF, vagyis a Természetvédelmi Világalap kétévente megjelenő Élő Bolygó Jelentésének 2022-es kiadásából kiderül, hogy az erdőirtás, a bolygó határait meghaladó fogyasztás és az ipari méretű szennyezés következtében a Föld vadon élő állat- és növényvilága alig 50 év alatt csaknem 70 százalékkal csökkent. A jelen és a jövő generációinak jóléte elsősorban egy kettős, egymással szoros kapcsolatban lévő klíma és a biológiai sokféleség válságétól függ. Az üzenet egyértelmű, a vészjelzők pedig kigyúltak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban