Na hlavný obsah

Financial Times: Heger elismerte,hogy nagy bajban van Szlovákia

A brit lap szerint uniós vezető még nem fogalmazott ennyire élesen a globális energiaválság által okozott problémákról.

Financial Times: Heger elismerte,hogy nagy bajban van Szlovákia
Foto: TASR/Martin Baumann

Eduard Heger miniszterelnök a Financial Times című brit gazdasági lapnak kijelentette, az összeomlás veszélye fenyegeti a szlovák gazdaságot a villamosenergia-költségek meredek emelkedése miatt.

A lap szerint uniós vezető ennyire élesen még nem fogalmazott a globális energiaválság okozta problémákról. A kormányfő a lapban hangsúlyozza: az ukrajnai orosz invázió utáni hatalmas drágulás tönkreteheti a szlovák gazdaságot, ha nem kap több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől.

Szlovákia jelentős villamosenergia-termelő atom- és vízerőműveinek köszönhetően. Az ország legnagyobb termelője azonban az év elején eladta a felesleges energiát a kereskedőknek, ők pedig most nagyjából ötszörös piaci áron juttatják azt vissza Szlovákiának.

„Szlovákia 500 euróért veszi meg, amit 100 euróért adott el“ – jelentette ki Heger. A kormányfő azt szeretné, ha Brüsszel ötmilliárd eurót szabadítana fel a területfejlesztésre szánt, fel nem használt forrásokból, és a pénzt a vállalkozások energiaszámláinak csökkentésére fordítaná az ország.

(Financial Times)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban