Na hlavný obsah

Kémkedés vádjával letartóztattak egy japán konzult Oroszországban

Japán hatóságok szerint az oroszok a bánásmódjukkal egyértelműen megsértették a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt.

Kémkedés vádjával letartóztattak egy japán konzult Oroszországban
Foto: AdobeStock

Kémkedés gyanúja miatt hétfőn őrizetbe vettek Vlagyivosztokban egy japán konzult és felszólították, hogy hagyja el az országot – közölte az FSZB orosz titkosszolgálat. Az FSZB közölte, hogy Tacunori Motoki konzult nemkívánatos személynek nyilvánították, miután „tetten érték”, miközben titkos információkat kapott arról, hogy milyen hatást gyakorolnának a nyugati szankciók Kelet-Oroszország gazdasági helyzetére. A titkosszolgálat szerint a konzul a titkos információkat, amelyek Oroszországnak egy meg nem nevezett ázsiai országgal való együttműködésére is vonatkoztak, pénzért cserébe szerezte meg. Moszkva diplomáciai csatornákon keresztül tiltakozott Tokiónál az eset miatt – közölték. Néhány órával később a konzult szabadon engedték.

Tokió határozottan tiltakozott az őrizetbe vétel miatt, és jelezte, hogy megtorló intézkedéseket foganatosíthat – közölte Macuno Hirokazu japán kabinetfőtitkár. Macuno hozzátette, hogy a konzult „megfélemlítő módon” vették őrizetbe, letakarták a szemeit és lefogták, ami Japán szerint „a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény egyértelmű megsértése”. A kabinetfőtitkár közölte, hogy a szóban forgó konzul „nem vett részt semmilyen illegális tevékenységben” és szerdáig elhagyja az országot. A japán külügyminiszter-helyettes közölte Oroszország japán nagykövetével, hogy Tokió „egyenértékű lépéseket tesz”, és hivatalos bocsánatkérést követelt Moszkvától.

(Reuters, 444)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban