Na hlavný obsah

Történelmi sikert ért el a svéd szélsőjobb

A Svéd Demokraták a második legtöbb szavazattal lettek a jobboldal királycsinálói.

Történelmi sikert ért el a svéd szélsőjobb
Jimmie Åkesson, a Svéd Demokraták vezetője. Foto: TASR/AP

A következő négy évben Svédországra se vár zökkenőmentes kormányzás. A Svéd Szociáldemokrata párt ugyan fölényesnek nevezhető győzelmet aratott a szeptember 11-én rendezett parlamenti választáson, de a többi párt baloldali koalícióban összeségben alulmaradt, így nem alakíthatnak kormányt. A jobboldal Riksdagban 176 helyet szerzett magának, és ennek köszönhetően a harmadikként befutott konzervatív Mérsékelt Párt elnöke, Ulf Kristersson kapott megbízást arra, hogy megpróbáljon egy kormányzásra képes koalíciót összeállítani.

Azonban a jobboldalon sem fényes a helyzet. A konzervatív politikai nézeteket követő Mérsékelt Párt elveszítette a második legnagyobb párt szerepét, így jelentős átalakulás van folyamatban. A jobboldal legmarkánsabb pártjává a szélsőjobboldali Svéd Demokraták válltak, akik második helyen futottak be, amivel ők lettek a jobboldal „királycsinálói“. Jelenleg párbeszéd folyik arról, hogy milyen konstellációban irányítsák az országot. A koalícióban nem mindenki örül, hogy a neonáci gyökerekkel rendelkező párt lett a jobboldal legnagyobb politikai ereje.

A bevándorlóellenes politikát folytató Svéd Demokraták választásokon elért eredménye nagyon sok mindenkit meglepett, sőt valakiket egyenesen sokkolt, annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások is előrejelezték a sikeres szereplésüket. A párt elnöke Jimmie Åkesson gyakran hangoztatja azt, hogy különböző kultúrájú emberek nem élhetnek egy országban. A sikerüket leginkább annak köszönhetik, hogy a kampányukban három témára összpontosítottak leginkább a biztonságra, a foglalkoztatásra és a bevándorlásra.

A legjobb eredményeiket vidéken értek el a Svéd Demokraták. A bűnözők által feldúlt Svédországról festett képek által közvetített üzenet előbb jutottak célba vidéki emberek közöttmint az ország nagyobb városaiban. A jóléti államról, a kedvező szociális ellátásokról és a liberális bevándorlás politikájáról elhíresült skandináv államban komoly változásokat hozhat az, hogy a nacionalisták ilyen mértékű befolyást szereztek. Több szakértő is ijesztőnek tartja a párt térhódítását, és tartannak attól, hogy a svéd politika még kiszámíthatatlanabb lesz.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban