Na hlavný obsah

A magyar kormány a szívhang meghallgatásához köti a terhesség művi megszakítását

Az új belügyminisztériumi rendelet számos kiverte a biztosítékot nőjogi szervezeteknél.

A magyar kormány a szívhang meghallgatásához köti a terhesség művi megszakítását
Foto: TASR

A magyar kormány évek óta csonkítja a nők reprodukciós jogait. Az évek óta tartó lopakodó szigor kicsúcsosodásának tekinthető az a szeptember 15-én érvénybe lépett rendelet, amely a magzat életfunkcióinak kötelező megismeréséhez – például szívhangjának meghallgatásához – köti az abortusz végrehajtását. Az abortusz tiltására vagy szabályozására vonatkozó konkrét javaslatot nem tettek, de sokan úgy vélik, hogy Magyarország ezzel a döntéssel a lengyel útra lépett, és az egyértelmű korlátozás felé halad. Egyes politikusok szerint a nő tájékoztatása a cél ezzel a procedúrával, a jogvédők viszont egyöntetűen kijelentik, érzelmi manipulációról van szó.

A módosítás megszületése számos abszurditást tartalmaz. Az egyik az, hogy egy rendőrtiszt, a belügyminiszteri pozíciót betöltő Pintér Sándor, dönt nők ezreinek a sorsáról. A másik ellentmondás az ügyben pedig az, hogy a határozat szövegében szakmai konzulensként az Országos Bábaszövetség szerepel, amely 2017-ben megszűnt, arról nem is beszélve, hogy ők maguk sem értenek egyet a módosítással. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint a művi terhességmegszakítással kapcsolatos új szabályozás nem ellentétes a kamara érvényes etikai kódexével és annak alapelvével.

A magyar kormány a legtöbb kritika azért éri, hogy nem veszi figyelembe a nők jogait és a társadalmi akaratot. Kifogásolják, hogy a családbarát politikájuk miatt nehezítik meg a művi terhességmegszakításhoz való hozzáférést. A jelenlegi politikai akarattal ellentmondásos, hogy 1990-ben Orbán Viktor még úgy nyilatkozott, hogy akik korlátozással akarják leszorítani az abortuszok számát, „azok nem emberek, hanem szörnyetegek”. Az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató cég augusztusi felmérése szerint Magyarországon a lakosság 70 százaléka a legtöbb esetben vagy minden esetben támogatja a terhesség-megszakításhoz való jogot.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban