Na hlavný obsah

Az államfő nevezheti ki a minisztereket, ha személyükről nem születik döntés a kormányban

Zuzana Čaputová szerint a jelenlegi állapot senkinek sem jó.

Az államfő nevezheti ki a minisztereket, ha személyükről nem születik döntés a kormányban
Zuzana Čaputová a pozsonyi reptéren tartott sajtótájékoztatón. Az államfő az ukrajnai látogatásából érkezik meg, 2022. június 1-jén. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ha a jövő hét elején Zuzana Čaputová köztársasági elnök még mindig nem kap tájékoztatást Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnöktől arról, kiket jelölnek a megüresedett miniszteri tisztségek betöltésére, maga fog dönteni arról, hogy a kormány tagjai közül kiket bíz meg a minisztériumok vezetésével.

Az államfő ezt pénteken Pozsonyban jelentette be, és közölte, az ilyen provizórium nem jó senkinek. Az államfő kijelentette, továbbra sem tudja, kiket akar jelölni a kormányfő az SaS távozó minisztereinek helyére. „Nehéz időket élünk, és muszáj, hogy ezek a minisztériumok működjenek” – tette hozzá.

Az államfő azt is közölte, jövő héten nyilatkozik a Smer-SD népszavazási kezdeményezéséről. A petíciós bizottság már leadta a támogató aláírásokat, az ellenzék népszavazás útján akarja elérni előrehozott választás kihirdetését. Čaputová már korábban bejelentette, hogy az első kérdéssel, amely a kormány azonnali lemondására vonatkozik, Alkotmánybírósághoz fordult.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban