Na hlavný obsah

Átveheti-e Ukrajna a kezdeményező fél szerepét a háborúban?

Az elmúlt napok eseményei számos kérdést felvetnek az orosz-ukrán háború kapcsán.

Átveheti-e Ukrajna a kezdeményező fél szerepét a háborúban?
Foto: TASR/AP

Egy háború tanulmányozásáért felelős amerikai intézet jelentése szerint Ukrajna fokozatosan átveszi a kezdeményezést. Az ukrán offenzíva miatt növekszik az elégedetlenség az orosz fél részéről, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az orosz haderő sorra meneszti a parancsnokait a gyenge teljesítmény miatt.

Az ukránok nyílt konfliktusba kerültek egy nyugati szervezettel. Az Amnesty International jogvédő szervezet azt állítja, hogy az ukrán fegyveresek civilek életét veszélyezteti, azzal, hogy lakott területeken hoz létre katonai bázisokat. Ezt az ukrán kormány elutasította, mondván a civilek életéért az orosz invázió a felelős. Az evakuálások kései megkezdése volt egy olyan pont, amit az Amnesty International hangoztatott.

26 ezer esetben folytat eljárást háborús bűncselekmény gyanújával, és eddig 135 személyt ítéltek el. Továbbá fokozza a problémákat az, hogy a Wagner csoport nevű orosz félkatonai alakulat elítélteket sorozott be, akik nagy valószinűséggel a szabadságukért ragadtak fegyvert.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban