Na hlavný obsah

Hétezer tonna gabona indult útnak az oroszok által ellenőrzött ukrán kikötőből

Több hónapos késedelemmel indult el a háborús országból való gabonaexport. Ukrajna úgy véli, hogy az eddig blokkolt gabonaexport hozzájárul a globális élelmiszerhiányhoz.

Hétezer tonna gabona indult útnak az oroszok által ellenőrzött ukrán kikötőből
Egy ukrán gabonasiló belülről. Foto: TASR/AP

„Több hónapos késedelemmel elhagyta az első hajó a bergyanszki kereskedelmi kikötőt. 7000 tonna gabona tart baráti országok felé“ – közölte csütörtökön Jevgenyij Balickij, a régió Moszkva által kinevezett vezetője a Telegramon.

Hozzátették, hogy Oroszország hajói a Fekete-tengeren garantálják az út biztonságát, és hogy a kikötő területén végrehajtották az aknamentesítést. Bergyanszk az oroszok által megszállt Zaporizzsja régió egyik kikötővárosa. A körzet a február 24-én kezdődő orosz invázió első pár hetében orosz kézre került, a helyi gazdaságot pedig erőszakosan integrálják Oroszország gazdaságába.

Ukrajna azzal vádolja Oroszországot és szövetségeseit, hogy ellopják a gabonájukat, és hogy ezzel hozzájárulnak a globális élelmiszerhiányhoz, amit az ukrán kikötőkben blokkolt gabonaexport okoz. Oroszország eddig azon az állásponton volt, hogy kiengedik az élelmiszerekkel megrakott ukrán hajókat, amennyiben az ukrán hadsereg elhagyja a tengeri útvonalakat.

Kijev viszont elutasítja mindezt, mivel attól tartanak, hogy az orosz hadsereg ebben az esetben támadást indít a Fekete-tenger ukrán partvidéke ellen.

(Euronews)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban