Na hlavný obsah

Pénteken és szombaton visszük vissza a legtöbb PET-palackot

Sólymos Lászlóval beszélgettünk a januárban indult betétdíjas rendszerről.

Pénteken és szombaton visszük vissza a legtöbb PET-palackot
Foto: TASR

Január elsején lépett hatályba a törvénymódosítás, amely értelmében a PET-palackok és italos fémdobozok betétdíjasok lettek Szlovákiában. A jogalkotó a változástól azt reméli, hogy jelentősen nőni fog a hulladékok újrahasznosításának aránya.

A betétdíjas rendszer üzemeltetőjének (Správca zálohového systému) a rádiónk részére megküldött adatai szerint, ez idáig összesen 220 millió palackot és fémdobozt váltottak vissza a polgárok. A törvény értelmében minden 300 m2 feletti alapterülettel rendelkező üzletnek kötelező volt visszaváltó helyet létesítenie.

A kisebb üzletek önkéntes alapon csatlakozhatnak a rendszerhez. Jelenleg mintegy 2500 visszaváltó hely áll az emberek rendelkezésére, de a számuk folyamatosan növekszik.  Az üzemeltető saját felmérése alapján az ország lakosságának 90%-a már ismeri az új betétdíj rendszer működését.

Érdekesség, hogy a legtöbben heti egyszer váltják vissza a PET-palackjaikat és fémdobozaikat, jellemzően pénteken vagy szombaton. Ennek köszönhetően ezeken a napokon gyakrabban fordulnak elő sorok a visszaváltó automaták előtt.  

A témával kapcsolatban Sólymos László volt környezetvédelmi minisztert, a Szövetség Országos Tanácsa elnökét kérdeztük, aki ott bábáskodott a törvénymódosítás megalkotásánál, de a beszélgetés végén szóba került a Sajó szennyezése is.  Köteles Szabolcs riportja.

Sólymos László

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban