Na hlavný obsah

Milyen kihívásokat tartogat a városok vezetésének a klímaváltozás?

Az éghajlatváltozás a városokat jobban érinti, mint a kisebb településeket.

Milyen kihívásokat tartogat a városok vezetésének a klímaváltozás?
Foto: hungarytoday.hu

A klímamodellek előre jelzik, hogy a hőhullámos napok száma magasabb lesz a nyáron. 2030-ra körülbelül 5 és 10 nap között lesz a több napig tartó hőhullámok száma. A légköri változások kellemetlen velejárója lesz az is, hogy az özönvizek és a brutális szárazságok és hatalmas hőségek fogják váltogatni egymást. A WHO előrejelzései szerint a klímaváltozás hatására növekedni fog a halálozások száma.

A nagyvárosok lakossága jobban ki van téve az időjárási anomáliáknak. A betondzsungelekben úgynevezett hőszigetek alakulnak ki annak következtében, hogy az éjszaka folyamán se csillapodik a rekkenő hőség. A betonfelületek sokaságának fűtőtestként való funkcionálása elviselhetetlenné teszi a városban való létet.

A rövidebb ideig tartó, nagyon erős intenzitású csapadékokkal nem minden esetben bírkóznak meg a csatornahálózatok, így gyakran kisebb áradások alakulnak ki a fővárosokban. Egyre több önkormányzat elkezdte a felmerülő problémákat orvosolni. Különböző praktikákat alkalmaznak arra, hogy a változó légköri hatások ellenére is élhetőek legyenek a nagyobb városok.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban