Na hlavný obsah

Az EU kötelezettségszegési eljárásokat indít a britekkel szemben

Nagy-Britannia nem teljesítette az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv jelentős részeit.

Az EU kötelezettségszegési eljárásokat indít a britekkel szemben
Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja. Foto: TASR/AP

Az Európai Unió jogi lépéseket tesz, és kötelezettségszegési eljárást indít az Egyesült Királysággal szemben a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi jegyzőkönyv hétfőn bejelentett, egyoldalú brit módosítási terve miatt – jelentette be Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja Brüsszelben szerdán.

Šefčovič közölte, az Európai Unió ezzel arra reagál, hogy az Egyesült Királyság nem teljesítette az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv jelentős részeit annak ellenére, hogy az EU többször is felszólította Londont a jegyzőkönyv végrehajtására.

A kötelezettségszegési eljárás célja az előírások betartásának biztosítása számos kulcsfontosságú területen az uniós állampolgárok egészségének és biztonságának védelme érdekében – hangoztatta az uniós biztos.

A kötelezettségszegési eljárás részleteivel kapcsolatban közölte: az Európai Bizottság 2021. március 15-én indított eljárást az Egyesült Királysággal szemben, mert London nem hajtotta végre megfelelően a szóban forgó jegyzőkönyvet, különösen az agrár-élelmiszeripari termékek határon átnyúló szállítására vonatkozó tanúsítási követelmények tekintetében.

(Infostart,MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban