Na hlavný obsah

Éhínség és élelmiszer-drágulás – bezárult Európa éléskamrája

Míg Európában az elmúlt hetekben elsősorban az orosz–ukrán háború energetikai hatásaival vagyunk elfoglalva, globális szinten egyre jobban előtérbe kerül a háború okozta élelmezési válság.

Éhínség és élelmiszer-drágulás – bezárult Európa éléskamrája

Az égbe szökő élelmiszerárak miatt milliók éhezhetnek a fejlődő országokban, de Európában is egyre mélyebben a pénztárcájukba kell nyúlniuk a fogyasztóknak, ha élelmiszert vásárolnak – írja Dudás Tamás, közgazdász, a Páneurópai Egyetem Gazdasági és Vállalkozástudományi Karának dékánja a napunk.dennikn.sk oldalon.

Az orosz–ukrán háború teljesen leblokkolta az ukrán mezőgazdasági exportgépezetet. A legideálisabb megoldás a fekete-tengeri útvonal szabaddá tétele lenne, fogalmaz a szakértő. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint éves szinten az élelmiszerárak 14,3 százalékkal növekedtek.

Leggyorsabban az olajok és zsiradékok ára ment felfelé (29,8 %), melyeket a zöldségek követtek (26,2 %). A havi szintű összehasonlításokból arra lehet következtetni, hogy az élelmiszerárak még nem érték el csúcspontot, márciushoz képest áprilisban 2,6 százalékkal növekedtek.

(napunk.dennikn.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban