Na hlavný obsah

Az autóipar helyzete a háború és az elektromos átállás árnyékában

A világpolitikai események és a környezettudatos közlekedésre való átállás káoszt okoz a járműgyártásban. Szlovákiai szakszervezetek már sztrájkkészültséget hírdettek.

Az autóipar helyzete a háború és az elektromos átállás árnyékában
A Volkswagen drezdai üzemében egy munkás az utolsó simításokat végzi egy Volkswagen ID.3 villanyautón. Foto: TASR/DPA

A háború és az alapanyaghiány következtében a járműgyártók nem képesek kielégíteni a termékeik iránt mutatkozó keresletet. Az orosz agresszió miatt sok helyen akadozik a termelés. Az elektromos autók elterjedése miatt ipari szerkezetváltással kell számolnunk, aminek következtében sok autóipari munkahely szűnhet meg, mert kevesebb emberre lesz szükség a gyártási folyamatoknál.

A mobilitás új korszakára Európa egyik fele még nincs teljesen felkészülve. A közép- és kelet-európai országokban nincs kiépítve megfelelő infrastrukturális hálózat arra, hogy tömegek választják a környezettudatos közlekedést. A közvetlen állami támogatások elektromos autó vásárlasokor Szlovákiában és Magyarországon nincsenek azon a szinten, hogy arra tendálják a lakosságot, hogy a benzines autóból üljenek át egy villanyautóba, vagy hibrid hajtású gépkocsiba.

Szlovákiában az autóiparban felmerülő problémák miatt általános sztrájkot helyezett kilátásba több szakszervezet. A dolgozókat fenyegeti a magas infláció és a növekvő szegénységi kockázat. Egyszóval a megélhetésük forog kockán, és nem olyan bérekért foglalkoztatják a munkatársaikat, mint a nyugat-európai anyavállalatok teremelőegységei.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban