Na hlavný obsah

Jótékonyásági kezdeményezések a civilek körében

Minden társadalom számára civilizációs fokmérő, hogy a civil lakosság részéről milyen mértékű a szolidaritás a nehéz időszakokban.

Jótékonyásági kezdeményezések a civilek körében
Ukrajnai menekültek számára összeállított humanitárius segélycsomag. Foto: TASR/Roman Hanc

A társadalmunkat érintő nehézségek miatt a jótékonyság szerepe jobban felértékelődik a világunkban. A szociális tevékenységek nagy része krízisekre adott válaszok. A magas infláció miatti árnövekedések miatt egyre többen szorulnak segítségre és támogatásra. Az élelmiszer- és energiárak rohamszerű növekedésének köszönhetően nyílik az olló, egyre nagyobb a rászorultak száma. Ételosztás, ruhagyűjtés, tartós élelmiszerek adományozása és különböző pénzügyi támogatások a legnépszerűbb módjai az anyagi deprivációban élő emberek részére.

Az orosz invázió miatt Ukrajnából megindult menekültáradat, soha nem látott problémát eredményez a háborús országgal szomszédos államok számára. A humanitárius krízissel szemben kínált rendszerszintű megoldások mellé szükséges volt a civil szektor által dobott mentőöv. Szlovákiában a civil mozgalmak sokasága nyújt humanitárius segítséget az országukat elhagyni kényszerülők számára. Vannak akik adományokat gyűjtenek, mások pedig felajánlannak ideiglenes szállást a háború borzalmai elől menekülők számára. Hatalmas terhet vesznek le így az állam válláról ezek a kezdeményezések, azonban nem részesülnek megfelelő támogatásokban a kormányzati- és önkormányzati szervek részéről.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban