Na hlavný obsah

Németország igyekszik egyre nagyobb mértékben függetlenedni az orosz gáztól

Az európai országok közül Németország vásárolja a legtöbb földgázt Oroszországból. Az utóbbi napok eseményeit követően azonban egyre fokozódik az aggodalom amiatt, hogy Moszkva akár a szövetségi köztársaság irányába is elzárhatja a csapokat. Ha ez megtörténne, a legkézenfekvőbb alternatíva a cseppfolyósított fölgáz lehet. 

Németország igyekszik egyre nagyobb mértékben függetlenedni az orosz gáztól
Az Északi Áramlat 2 földgáz szállító vezeték németországi telepállomása. Foto: TASR/AP

Németország a cseppfolyósított földgáz tárolására alkalmas LNG-terminálok építésébe fogott, amelyek közül a legnagyobb Wilhelmshaven kikötővárosában kap majd helyet. A város Németország északi-tengeri partvidékének nyugati részén helyezkedik el.

Az átmeneti időszakban az ún. úszó LNG-terminálok játszanak majd kulcsszerepet, amik tulajdonképpen különleges vízi járművek, amelyek speciális tárolóegységekkel vannak ellátva, ahol a cseppfolyósított gázt raktározzák. Ezt a kikötőben átalakítják a megszokott felhasználási formájába, majd az elosztórendszerhez kapcsolják.

Robert Habeck gazdasági miniszter ennek kapcsán azt hangsúlyozta, gyors ütemben próbálják kiépíteni az új energetikai infrastruktúrát.

„Ez alatt az LNG-terminálokat értjük, amelyek lehetővé teszik majd, hogy cseppfolyósított gázt szállítsunk Németországba. Így nem függünk majd sem az orosz földgáztól, sem az orosz gázvezetékektől. Időbe telik majd, amíg megejtjük a változtatásokat, ennek ellenére úgy gondolom, jól haladunk“

– mutatott rá Habeck

Az említett wilhelmshaveni LNG-terminál várhatóan még idén elkészül. Az Északi-tenger és a Balti-tenger kikötővárosaiban azonban már most egyre több hasonló úszó terminál fedezhető fel.

Olaf Scholz német kancellár Japánban tett látogatásakor emlékeztetett, hogy jelenleg csupán feltevéseink vannak, hogy végső soron milyen rendelkezéseket foganatosít majd Oroszország a gázszállítás kérdése kapcsán.

. „Gyakorlati szempontból azonban nincs értelme találgatni. Sokkal előnyösebb, ha minden eshetőségre felkészülünk, mi pedig már az orosz invázió kezdete előtt megkezdtük az előkészületeket, most pedig az a feladatunk, hogy minél előbb lezárjuk a folyamatot“

– hangsúlyozta a német kancellár.

Berlin pedig már szerződéseket is kötött Norvégiával és az Egyesült Államokkal, amelynek köszönhetően két hónap alatt 55 százalékról 35 százalékra csökkentették Németország az orosz gáztól való függését.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban