Na hlavný obsah

Mi vár Európára a következő években?

A politikai változások és a küszöbön lévő gazdasági krízis teljesen megváltoztatja az általunk ismért Európát az elkövetkező években.

Mi vár Európára a következő években?
Foto: Reuters

Oroszország ukrajnai inváziója egyre óta egyre többen azt hangoztatják, hogy az általunk ismert Európának, a biztonságnak, a kiszámíthatónak, búcsút inthetünk. A politika is teljes megújuláson megy keresztül az elmúlt évek tendenciái alapján. A liberális nyugati típusú demokrácia folyamatosan veszít a fényéből, és egyre nagyobb esélye, hogy a populizmus nem fog visszaszorulni ezekben az időkben nehéz időkben. Jó példa erre, hogy a franciaországi elnökválasztásokat hiába nyerte meg a centrista Macron, de a radikális jobb- és baloldali jelöltekre leadott szavazatok voltak többen a végelszámolásnál.

Az még a jövő zenéje, hogy milyen szintű lesz a radikalizáció az európai politikában, azonban a globális felmelegedés okozta kílmaváltozásokra és a háború okozta élelmiszerválságra is rendszerszintű megoldásokat kell találnia az uniónak. A kérdés az, hogy szolidaritás nagy példáját tapasztalhatjuk a következő években, vagy egy olyan versenyhelyzet alakul ki az államok között ami az általunk ismert Unió végét jelenti.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban