Na hlavný obsah

Az energetikai vállalatok magasabb adóztatását készíti elő a koalíció

Az esetleges magasabb adók azonban valószínűleg a végső árakban jelennek meg.

Az energetikai vállalatok magasabb adóztatását készíti elő a koalíció
Foto: TASR

Az energetikai monopóliumok és az oligopóliumok, azaz az olyan piacok adójának emelését,  ahol az eladók viszonylag kis számban vannak jelen, és ennek köszönhetően meglehetősen nagy piaci erővel rendelkeznek, a koalíció bizonyára nem egészen gondolta át. A kormányfő megerősítette, hogy a pénzügyminiszter szűk körben előterjesztett egy javaslatot, ami efelé vezetne. A tárcavezető szerint szükséges, hogy az energetikai cégek rendkívüli hasznából visszaforgassanak egy részt az embereknek. Az OĽANO-t ebben a Sme rodina támogatja. Milan Karjniak munkaügyi miniszter azt mondta, hogy ha választanom kell, hogy 10 nagy energetikai vállalatot vagy oligopóliumot, amelyeknek bevételei a jelen időszakban jelentősen nőnek,  megadóztatunk-e, vagy nem adóztatunk meg és nem segítünk az embereken, akkor azt választom, hogy azt 10-et igen,  magadóztatjuk.

A miniszter ennek ellenére a kormányprogramra hivatkozik, amelyben nem szerepel a járulék- és adófizetés megemelése. Az energetikai vállaltok adója csak akkor emelhető, ha más adók csökkenek.   A koalíciós SaS párt éppen erre hivatkozik. A parlament pénzügyi bizottságának SaS-es elnöke,  Marián Viskupič képviselő azt mondja: pl. az energetikai vállalatok bármilyen adójának megemelése átvetül az ő terheikbe,  és az energetikai cégek magasabb terhei a képviselő szerint következményként megjelennek a végső árakban.  Az ellenzék ezzel összefüggésben azt üzente, hogy ha az ellenség hibákat csinál, nem szabad megzavarni. A SMER-SD elnöke, Robert Fico képviselő úgy fogalmazott: a kormány nem tudja, mi tévő legyen, annyi pénzük van, amennyit akarnak, csak semmiben nem tudnak megegyezni.

A Peter Pellegrini körül tömörülő szociáldemokratát rámutatnak a DPH, azaz az ÁFA beszedésből származó mértéken felüli bevételekre, amelyekkel az állam rendelkezik.

(RTVS Slovensko, Pátria rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban