Na hlavný obsah

Amerika 800 millió dollár értékben küld fegyvereket Ukrajnának

Az Egyesült Államok mellett Csehország is kész további fegyverszállítmányokkal segíteni az ukrán csapatokat.

Amerika 800 millió dollár értékben küld fegyvereket Ukrajnának
John Kirby, a Pentagon szóvivője szűkszavúan nyilatkozott az ukrán csapatok számára adományozott fegyverekről. Foto: TASR/AP

Csehország a T-72-es tankokon és páncélozott harckocsikon kívül Máriatölgyesen gyártott tarackágyúkat és rakétavetőket is küldhetett Ukrajnába, egy a Twitterre feltöltött beszámoló szerint, amely a Ukranian Weapon Stalker posztjában jelent meg. A hírt azonban független hírforrások egyelőre nem erősítették meg. A posztban az szerepel, hogy a Dana névre keresztelt tarackokat már tesztelte az ukrán hadsereg, és harc közben is bevetette azokat. Az azonban nem tudott, szám szerint hányat kaptak ebből az ukránok. John Kirby, a Pentagon szóvivője a szövetségesek által Ukrajnának adományozott fegyverekről csak szűkszavúan nyilatkozott.

„Anélkül, hogy más független államok fegyverszállítmányairól beszélnék, azt elárulhatom, hogy némelyek tankokat is küldtek Ukrajnába”

– mondta Kirby.

Az Egyesült Államok által küldött fegyverek közt van 300 ún. öngyilkos switchblade drón, 500 páncéltörő rakéta, 200 páncélozott harckocsi, 18 tarackágyú, tüzérségi radar, lőszerek, egyéb katonai felszerelés, valamint 11 MI-17 típusú szovjet katonai helikopter, melyekről Kirby elmondta, hogy Afganisztánba szánták őket, de végül sosem jutottak el oda, ezért amerikai hangárokban várnak a bevetésre. 

A Pentagon olyan fegyvereket is szállít Ukrajnába, amelyekkel egyelőre az ukránok nem rendelkeznek. Ezek közé sorolta az amerikai gyártmányú tarackágyúkat. „Bízom benne, hogy nagyon gyorsan ki tudjuk képezni az ukránokat ezek használatára. Nem bonyolult rendszerekről van szó” – fogalmazott John Kirby, hozzátéve, hogy az új fegyverek alkalmazására való kiképzésre minden bizonnyal egy Ukrajnához földrajzilag közel álló országban kerül majd sor.

A Pentagon képviselői e héten szerdán találkoztak a nyolc legnagyobb amerikai fegyvergyártó vállalat igazgatójával, hogy további Ukrajnának szánt fegyverek legyártásáról egyezzenek meg. Mindebből arra lehet következtetni, hogy Washington sokáig elhúzódó háborúra számít. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban