Na hlavný obsah

Látkép a magyarországi választások után

Az április harmadikai parlamenti választás eredményeire és annak okaira több mint egy héttel az események után is keresik a válaszokat.

Látkép a magyarországi választások után
A Fidesz választások utáni eredményvárója Budapesten, 2022. április 3-án. Foto: TASR/AP

Lassan egy hete emésztgeti Magyarország az országgyűlési választások eredményét. Mindkét oldal sorsfordítóként harangozta be előzetesen ezt a választást, ahol a legfontosabb kérdés az volt, hogy az egyesült ellenzék képes-e megtörni a Fidesz hegemóniáját. Az idei parlamenti választásra azért esett nagyobb figyelem, mert az ukrajnai háború árnyékában arról is döntöttek a választópolgárok, hogy miképpen ítélik meg a magyar kormány évek óta tartó Oroszországhoz való közeledést. Ez a sorsfordító választás végül azzal zárult, hogy a Fidesz története legjobb eredményét érte el, az ellenzék együttműködése pedig kudarcot vallott. A fővárosi körzeteken kívül vidéken tartolt a kormányzó párt.

Az előrejelzések kivétel nélkül Orbánék győzelmét jósolták, azonban az újabb kétharmados győzelem sokak számára okozott meglepetést. Az elmúlt évek politikai botrányai, az orosz agresszióra való reakció és a fontos szövetségesektől, mint Lengyelországtól való elszigetelődés miatt sokan gondolhatták azt, hogy csökkenhet a támogatottsága a Fidesznek az országgyűlési választásokra. A rendkívül hatékony propagandagépezet által közvetített egyszerű politikai üzenetekkel és az állampolgárok számára kedvező gazdasági intézkedésekkel azonban behúzták ezt a választást, és készülhetnek a következő kétharmados kormányzói ciklusukra.

A Márki-Zay Péter vezetésével az ellenzék az előzetes várakozásokhoz képest csúfosan leszerepelt, amit leginkább az magyaráz, hogy az együttműködésük nem működött megfelelően. Általános vélemény az, hogy a Fidesz az általuk teremtett rendszer keretei között leválthatatlan, azonban az előzetes latolgatásokhoz viszonyítva nagy csalódás érte a kormány leváltását szorgalmazó párttömörülést. Az ideológiai különbségek miatt számos vita alakult ki a pártok között, aminek következtében a kampányuk sem volt elég hatékony, hiányozott az egységes üzenet. A választási eredmények után a szövetségen belüli pártok vezetői közül többen rögtön megtalálták a csúfos szereplésért felelős bűnbakot. A miniszterelnök-jelöltük, Márki-Zay Péter hibáztatása arra ad tanúbizonyságot, hogy az ellenzéki összefogás az általuk folytatott stratégiával képtelenek lettek volna jobb eredményt elérni.

A sokak számára nem várt Fidesz kétharmad és az ellenzék leszereplése még mindig uralja Magyarországon a közbeszédet. Finta Márk a szombati Reggeliben beszélgetett két magyarországi újságíróval arról, hogy mi várható a választás után, és mi magyarázza ezeket az eredményeket.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban