Na hlavný obsah

Infláció miatt drágább lesz húsvétunk

Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője szerint idén legalább 10 százalékkal kerül többe a húsvéti bevásárlás Szlovákiában, mint tavaly.

Infláció miatt drágább lesz húsvétunk
Foto: TASR

„A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint éves szinten 9,6%-kal többet fizetünk az élelmiszerekért és az alkoholmentes italokért. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a szlovákiai családok  2021 februárjában 100 euróért vásároltak élelmiszert, addig 2022 februárjában ugyanazt  már csaknem 10 euróval drágábban tudják csak megvenni“

– részletezte Sadovská.

Az olajok és zsírok mellett Sadovská szerint a zöldségekért is többet fizetnek a vásárlók, mégpedig 19,8%-kal.  A kenyér és a gabonafélék 11, a tej, a sajt és a tojás 9,8%-kal drágultak. Az alkoholmentes italok közül Szlovákia polgárai 8,6%-kal többet fizetnek a kávéért, a teáért és a kakaóért. Az ásványvizek, üdítőitalok és gyümölcslevek ára a tavalyihoz viszonyítva 6,2%-al emelkedett.

A nagyobb húsvéti mobilitás magasabb üzemanyag-fogyasztással is jár. „A benzinért és a gázolajért lényegesen többet fizetünk, mint tavaly. Az ukrajnai háború hatására márciusban az üzemanyagárak meredek emelkedésének lehettünk tanúi. A 95-ös oktánszámú benzin literenkénti átlagára 1,701 euróra,  a dízel literenként átlagosan 1,666 euróra  kúszott fel március végén – tette hozzá. Az üzemanyagárak azóta is emelkednek.

Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője jelezte:  a benzin 25,9%-kal volt drágább

„Jelenleg mintegy 85 eurót fizetünk  50 liter benzin tankolásért,  ami vagy 18,30 euróval több, mint tavaly. Dízel esetén 50 litert 83,30 euróért tankolunk. Ez 24,55 euróval több az előző évhez képest”

– tette hozzá Sadovská.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban